Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Μήνας: Αύγουστος

Αφιέρωμα: Οι Εκκλησίες

Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Είναι ο κεντρικός Ναός του χωριού. Βρίσκεται στον πάνω μαχαλά. Κτίστηκε το 1915, στη θέση παλαιότερου που είχε καταστραφεί, με προσωπική εργασία των κατοίκων. Το τέμπλο του Ναού, τα βημόθυρα, και ίσως ο δεσποτικός θρόνος είναι έργο του Τουρνοβίτη ξυλογλύπτη Βασίλειου Σκαλιστή. Νεότερες δωρεές έγιναν από το συγχωριανό μας ξυλογλύπτη, Δημήτριο Γράβο, τη δεκαετία του 2000. Είναι η εκκλησία όπου λαμβάνουν μέρος οι τελετές γάμων και βαπτίσεων. Κάθε 15 Αυγούστου, το χωριό τιμά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την τέλεση πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Παλαιότερα, οι μισές οικογένειες του χωριού είχαν σαν προστάτιδα την Παναγία, ενώ οι υπόλοιπες είχαν την Αγία Παρασκευή.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου. Είναι ο παλαιότερος Ναός του χωριού. Βρίσκεται εντός του περιβόλου του νεκροταφείου. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο πρώτος Ναός κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Από τότε έγιναν προσθήκες και ανακαινίσεις αλλοιώνοντας την αρχική του μορφή, δημιουργώντας τον σημερινό στενόμακρο Ναό.

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου. Το εκκλησάκι βρίσκεται εντός του νεκροταφείου. Κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στη θέση παλαιότερου Ναού που υπήρχε στο σημείο.


Φωτογραφικό υλικό

(κλικ για μεγέθυνση)
Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

(κλικ για μεγέθυνση)
Σχέδιο τέμπλου, από το αρχείο του Τουρνοβίτη Ξυλογλύπτη Γεώργιου Σκαλιστή

(κλικ για μεγέθυνση)
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου1 σχόλιο:

  1. Ονομάζομαι Γιώργος Γεωργόπουλος. Ο παππούς μου Γιώργος, γεννήθηκε στο Τούρνοβο γύρω στο 1875 και όταν μεγάλωσε εγκαταστάθηκε με τον πατέρα του Νίκο στο Μεσολόγγι όπου και πέθανε το 1955. Ψάχνω να βρω στοιχεία για το γενεαλογικό μου δέντρο και πιθανούς συγγενείς μου. Όποιος ξέρει κάτι ας μου στείλει μήνυμα στο tagor@otenet.gr και μετά θα βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε για περισσότερες πληροφορίες. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή