Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Μήνας: Μάιος

Αφιέρωμα: Ο Κάμπος


Ανάμεσα στο χωριό και την κοίτη του ποταμού βρίσκεται ο κάμπος του χωριού. Ο κάμπος βρίσκεται σε υψόμετρο με μέσο όρο τα 910 μέτρα. Λόγω της κλίσης του, είναι δομημένος σε αναβαθμίδες οι οποίες δημιουργήθηκαν από πέτρινες τοιχοποιίες, που χωρίζουν και τις ιδιοκτησίες. Μεγάλα και μικρότερα αυλάκια δημιουργούν ένα δίκτυο ποτίσματος των χωραφιών, εκμεταλλεύοντας πλήρως τα νερά του πλησίον ποταμού. Τα παλαιότερα χρόνια ο εύφορος κάμπος καλλιεργούνταν από άκρη σε άκρη. Εξαιτίας όμως του μικρού του μεγέθους και της μεγάλης ανάγκης για τροφή, υπήρχαν πολλά χωράφια σε διάφορα μέρη στα γύρω βουνά.

Ο πληθυσμός καλλιεργούσε πληθώρα δημητριακών όπως σιτάρι, καλαμπόκι, βρώμη, σίκαλη για τους ίδιους και τα ζώα τους. Επίσης κάθε είδους κηπευτικά και πατάτες. Ξακουστά είναι τα μικρά και μεγάλα φασόλια (γίγαντες). Στις άκρες των χωραφιών, φύτευαν οπωροφόρα δέντρα όπως καρυδιές, μηλιές, κερασιές, κορομηλιές, γκορτσιές (αγριαχλαδιές), μουριές, δαμασκηνιές και κληματαριές. Στην πλούσια χλωρίδα του κάμπου θα βρούμε επίσης πλήθος βοτάνων και άγριων θάμνων ή δέντρων όπως βατομουριές, κρανιές, λεπτοκαρυές (φουντουκιές).

Οι κάτοικοι με μόχθο δούλεψαν τη γη και επιβίωσαν σε πολύ δύσκολες εποχές, βοηθώντας και τους κατοίκους των γύρω χωριών.


Φωτογραφικό υλικό


(κλικ για μεγέθυνση)
Τέλη του Απρίλη, οι πατάτες μόλις φυτεύτηκαν σε γούρνες.

(κλικ για μεγέθυνση)
Από το αρχείο του Σωτηρίου Θωμόπουλου. Το χωράφι οργώθηκε και τώρα περνιέται με τη σβάρνα για να τριφτούν και να μικρύνουν οι μεγάλοι σβόλοι του χώματος. Διακρίνονται (από αριστερά) οι μικροί Γεώργιος Βλάχος και Χρήστος Γεράσης πάνω στα μουλάρια, ο Ευάγγελος Γεράσης, ο Σωτήριος Θωμόπουλος, (με επιφύλαξη) η Αναστασία Βασάκου-Μανδραβέλη, η Ευδοκία Γεράση-Σκαλιστή και η μικρή Αθηνά Βλάχου (αδερφή του μικρού Γιώργου).

(κλικ για μεγέθυνση)
Οι κερασιές είναι φορτωμένες στα τέλη του Ιούνη.

(κλικ για μεγέθυνση)
Τον Αύγουστο είναι έτοιμα τα καλαμπόκια (σούμκιες). Υπήρχε η συνήθεια οι καλαμποκιές να φυτεύονται δίπλα δίπλα στο ίδιο χωράφι με τις φασολιές, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.

(κλικ για μεγέθυνση)
Τα κορόμηλα (κούμπλα) τον Ιούνιο δεν είναι ακόμα έτοιμα, θα περιμένουμε να γλυκάνουν μέχρι το τέλος Ιουλίου.

(κλικ για μεγέθυνση)
Αύγουστος, αγαπημένα βατόμουρα νοστιμεύουν τις βόλτες μας γύρω από το χωριό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου