Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Μήνας: Ιανουάριος

Αφιέρωμα: Πολιτιστικό Κέντρο (πρώην Δημοτικό Σχολείο)

Το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού είναι το σπίτι του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Εξωραϊστικού Συλλόγου Γοργοποτάμου "Τούρνοβο", που ιδρύθηκε το 2008 κι έχει έδρα στο χωριό. Στεγάζεται στο κτίριο που υπήρχε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Το κτίριο του σχολείου χτίστηκε από συγχωριανούς μας μαστόρους της πέτρας, τη δεκαετία του 1950. Λειτούργησε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας και στέγασε το μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Μονοθέσιο γιατί όλα τα χρόνια λειτουργίας του είχε έναν δάσκαλο για όλες τις τάξεις της δημοτικής-πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η μετανάστευση του κόσμου προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, ερήμωσε το χωριό μας και το σχολείο του, που για πολλά χρόνια ήταν κλειστό  και χωρίς χρήση. Το κτίριο ανακαινίστηκε και συντηρήθηκε, στα τέλη της δεκαετίας του 2000,  από το Δήμο Μαστοροχωρίων. Ο Δήμος Kόνιτσας, το 2011 παραχώρησε τη χρήση του στο νεοσύστατο Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.

Σήμερα το κτίριο, αναβαθμισμένο και μοντέρνο, φιλοξενεί εκδηλώσεις και δράσεις του Συλλόγου. Στο κτίριο στεγάζεται και η Βιβλιοθήκη του χωριού μας. Μία φιλότιμη προσπάθεια των συγχωριανών μας, για τη δημιουργία ενός κέντρου γνώσεως με πολλές πληροφορίες για τον τόπο μας.

Φωτογραφικό υλικό


(κλικ για μεγέθυνση)
Από το αρχείο του Χρήστου Βασάκου. Οι ντόπιοι μάστορες της πέτρας κτίζουν τα θεμέλια του Δημοτικού Σχολείου. Διακρίνονται οι (από αριστερά) Γεώργιος Γαργάλης, Χρήστος Βασάκος, Ιωάννης Βασάκος, ο τότε Αγροφύλακας του χωριού, Ανδρέας Γεωργιάδης, Παντελής Βασάκος. Το παιδάκι πάνω στα θεμέλια είναι ο Ευάγγελος Βασάκος του Ιωάννη. Στο βάθος της φωτογραφίας φαίνεται η καλύβα του αλωνιού και τα δύο μαγαζιά του χωριού.

(κλικ για μεγέθυνση)
Από το αρχείο του Σωτηρίου Θωμόπουλου. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, οι μαθητές περιποιούνται τον ανθόκηπο που υπήρχε μπροστά στο σχολείο, υπό το βλέμμα του δασκάλου Βασιλείου Παπαχρήστου. Διακρίνονται οι (από αριστερά) Βασίλειος Θεολόγου, Ευάγγελος Βασάκος, Κωνσταντίνος Γαργάλης, Παναγιώτης Τζαβέλλας, Απόστολος Γουδέλης, Πέτρος Σκαλιστής, Αμαλία Θωμοπούλου, Αικατερίνη Γεωργιάδη, Κλεοπάτρα Θωμοπούλου, Ευανθία Σκαλιστή, Αγαθή Γεωργοπούλου, Γεώργιος Παπαθεμιστοκλέους, Ζήσης Σκαλιστής, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Γεώργιος Γεωργιάδης, Παρασκευή Γουδέλη.

(κλικ για μεγέθυνση)
Η σημερινή όψη του ανακαινισμένου Πολιτιστικού Κέντρου, κτισμένο στην είσοδο του χωριού. Στο βάθος βλέπουμε χιονισμένη την οροσειρά του Γράμμου.

 (κλικ για μεγέθυνση)
Η όμορφη ξυλόγλυπτη επιγραφή κοσμεί την είσοδο του Πολιτιστικού μας Κέντρου. Είναι έργο που μας δώρισε ο Γοργοποταμίτης ξυλογλύπτης Χαρίλαος Πίνας, που ζει και δημιουργεί στο Αγρίνιο. Η επιγραφή τοποθετήθηκε στο κτίριο το καλοκαίρι του 2012, στα πλαίσια της εκδήλωσης-αφιέρωμα στους Μαστοροχωρίτες Ξυλογλύπτες. Το αφιέρωμα ήταν μία συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γοργοποτάμου με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Κόνιτσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου