Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2008

Καλως ορίσατε...

Καλώς ήρθατε στο ιστολόγιο του αγαπημένου μας χωριού!

Ο Γοργοπόταμος (παλαιότερο Τούρνοβο) ανήκει στο σύμπλεγμα των χωριών των Μαστοροχωρίων που είναι κτισμένα δεξιά και αριστερά του ποταμού Σαραντάπορου. Είναι κτισμένο στις παρυφές του Γράμμου, στους πρόποδες του βουνού με ψηλότερη κορυφή την Όρλα.

Μπροστά του απλώνεται ένας μικρός κάμπος που κάποτε παρήγαγε τους φημισμένους γίγαντες Τουρνόβου αλλά και σιτάρι, καλαμπόκι, κρεμμύδια, πατάτες κλπ. Παλιά οι γυναίκες ασχολούνταν με τη γεωργία και την εκτροφή οικοσίτων ζώων, ενώ οι άνδρες με το χτίσιμο, την ξυλουργική και την ξυλογλυπτική.

Ειδικά η τέχνη της ξυλογλυπτικής έκανε γνωστό το Γοργοπόταμο στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, Μακεδονίας, Αλβανίας και της Βαλκανική. Γνωστές οικογένειες ξυλογλυπτών ήταν των Βουραίων (Αλέξανδρου και Αγγελή Βούρη) και των Σέχηδων ή Σκαλισταίων (Μάρκου και Ζήση, Βασίλη και των παιδιών του: Γιώργου, Χαράλαμπου και Νικολάου).

Τα φημισμένα έργα των Τουρνοβιτών ξυλογλυπτών (τέμπλα, προσκυνητάρια, εικονοστάσια, παγκάρια, ταβάνια, κασέλες κλπ.) στόλισαν πολλούς ναούς, όπως του Αγίου Κοσμά Κόνιτσας, Αγίου Γεωργίου Πυρσόγιαννης, Αγίου Αθανασίου Ιωαννίνων, Αγίου Χαραλάμπου Πρέβεζας, Αγίου Σπυρίδωνα Βόνιτσας κ.α.


3 σχόλια:

 1. Ωραία προσπάθεια, άντε και τώρα μια ιστοσελίδα στο facebook. Βάλε κανένα mail να σου στείλω φωτογραφίες από το χωριό το φθινόπωρο που ανέβηκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλησπέρα...
  Γύρισα χθες 9/6/09 από Γοργοπόταμο. Είχα πάει λόγω εκλογών (περισσότερο ως δικαιολογία παρά για τις ίδιες τις εκλογές).
  Ήταν πανέμορφα...
  Δυστυχώς για εμάς που κατοικούμε στην ΑΘήνα είναι αρκετά δύσκολο να επισκεπτόμαστε συχνά το χωριό...
  Προσπαθούμε όμως όσο μπορούμε..
  Σύντομα θα στείλω και φωτογραφίες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. gorgopotamos kai den eimai kalaaaa!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή